2Dr. Arkeolog, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul
3Arkeolog, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul
1869 yılında kurulan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, kurulduğu günden bu yana hem müzecilik hem de arkeoloji çalışmaları açısından büyük önem taşıyor. Müze tarafından son yıllarda yürütülen İstanbul kent arkeolojisi çalışmalarından elde edilen önemli veriler hem bilim dünyası hem de kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Son dönemde İstanbul'da yürütülen bazı önemli arkeolojik çalışmaların çıktıları bu yazıda paylaşılacaktır. Bu çalışmalar 2004 yılından itibaren İstanbul'da başlatılan ulaşım projeleri ile bağlantılı olarak gerçekleştirilmiştir. İstanbul'un farklı noktalarında gerçekleştirilen bu kazıların en önemlileri Yenikapı, Sirkeci ve Haliç'te gerçekleştirilmiştir. Kentin Tarihi Yarımada içinde kalan bu alanları hem geçmişte hem de günümüzde kentin en yoğun yerleridir.
Constantinopolis'in en büyük limanı olan ve MS 4. yüzyıldan itibaren aktif olan Theodosius Limanı'na ev sahipliği yapan Yenikapı'da kazılar gerçekleştirilmiştir. Bu kazılarda 36 Bizans batığının yanı sıra çok sayıda obje bulunmuştur.
Öte yandan, Sirkeci'de Byzantion'un ilk limanı olduğu konusunda bizi aydınlatan Prosphorion Limanı gibi bir başka antik liman daha ortaya çıkarılmıştır.
Yenikapı Bölgesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Osmanlı Dönemi'nde İstanbul'da gerçekleşen önemli bir imar süreci tespit edildi. Bu bölgede 1761 yılında denizi doldurmak için denize inşa edilen set duvarı (İskele) ve Yalı Mahallesi'nin burada yeniden inşası hakkında yeni bilgiler elde edilmiştir.
Bu çalışmalar sonucunda İstanbul'un 8500 yıllık yaşamı hakkında önemli bilgiler veren veriler elde edilmiştir.