Tarihi Yarımada, tarih boyunca farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir yerleşim alanı olmuştur. Bölgenin kendine özgü kültürel mirası sadece mekânsal ve fiziksel özelliklerden değil, aynı zamanda kültürel çeşitlilikten de oluşmaktadır. Miras alanını şekillendiren farklı toplulukların varlığı, gönüllü ya da zorunlu göçler ve özellikle de iskân politikalarıyla ilişkilidir.
Fetih sonrası 1453 yılında Anadolu'dan İstanbul'a getirilen Ermeni, Yahudi ve Müslüman gruplar Tarihi Yarımada mahallelerine yerleştirilmiş ve yaşamışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme ve çöküş döneminin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve sanayileşme dönemi, bölgenin demografik yapısını etkileyen göçlere neden olmuştur.
Bugün Tarihi Yarımada, ülkemizin aldığı sınır ötesi sorunlu göçten en çok etkilenen bölgelerden biridir. Bu bağlamda demografik yapı değişmeye devam etmektedir.
Makalede, farklı dönemlerde önemli göçlere maruz kalan Tarihi Yarımada, kültür, kimlik ve mekân ilişkisi bağlamında incelenmektedir.
Abstract
The Historical Peninsula has been a settlement area where different cultures coexisted throughout history. The area’s unique cultural heritage does not only consist of spatial and physical features but also cultural diversity. The existence of different communities that shapes the heritage area is related to voluntary or forced migrations and especially to the settlement policies.
Armenian, Jewish and Muslim groups who brought from Anatolia to Istanbul after the Conquest in 1453 were placed and lived in the Historic Peninsula neighborhoods. Following the decline and fall of the Ottoman Empire, the foundation of the Turkish Republic and the industrialization era caused migrations that affected the demographic structure of the area.
Today, the Historic Peninsula is one of the areas most affected by cross-border problematic migration which our country is received. In this context, the demographic structure continues to change.
In the article, the Historical Peninsula, which has been subjected to significant migrations in different periods, is examined in the context of the relationship between culture, identity and space.