Kentsel Konut Alanlarında Sürdürülebilir İyileştirme Yaklaşımları
1Dr. Mimar
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul
Mimar.ist Dergi 2022; 22(73): 87-96
Tam Metin PDF (Turkish)

Yerleşim alanlarının yıkılması ve yeniden inşası genellikle kaynak israfına ve çevresel hasara yol açmakta, kullanıcılar için ekonomik ve sosyal kayıplara neden olmaktadır. Kentleri afetlere karşı dirençli hale getirirken çevresel ve sosyal yapıyı güçlendiren entegre, kapsayıcı yaklaşımların geliştirilmesi zorunlu görünmektedir.
Bu makale, yerleşim alanlarında analiz kriterlerini, çevresel ve insan temelli sürdürülebilir güçlendirme yaklaşımlarını inceleyen, bir araya getiren ve bileşenlerini/boyutlarını belirleyen bir yaklaşım çerçevesi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Her ne kadar mimari, ekolojik ve sismik güçlendirme başlıkları altında ele alınsa da tüm bunları içeren bütünleşik bir güçlendirme yaklaşımı önerilmektedir. Ayrıca, korunamayacak kadar niteliksiz konut alanları için sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği önceleyen bir yeniden yapılandırma alternatifi olarak artımsal konut yaklaşımına da yer verilmektedir.
Çalışmada geliştirilen kavramsal modelin mimarlık pratiğine uygulanmasına örnek olarak; Beyoğlu'nda tarihi bir apartmanda koruma mevzuatı kapsamında uygulanan güçlendirme, model üzerinden değerlendirilmekte ve önerilen modelin sadece tarihi alanlarda değil genel olarak konut alanlarında korumayı önceleyen sistematik bir yaklaşıma evrilmesi hedeflenmektedir.


Sustainable Retrofitting Approaches in Urban Residential Areas
1Dr. Architect
2Yildiz Technical University, Faculty of Architecture, Department of Architecture, Istanbul
Mimar.ist Dergi 2022; 22(73): 87-96

Abstract

Demolition and reconstruction of residential areas often leads to waste of resources and environmental damage, causing economic and social losses to the users. It seems imperative to develop integrated, inclusive approaches that strengthen the environmental and social structure while making cities resilient to disasters.
This article aims to develop an approach framework that examines the analysis criteria, environmental and human-based sustainable retrofitting approaches in residential areas, brings them together and determines their components/dimensions. Although it is discussed under the titles of architectural, ecological and seismic retrofitting, an integrated retrofitting approach including all of them is proposed. In addition, the incremental housing approach is also included as a reconstruction alternative that prioritizes social and economic sustainability for residential areas that are too unqualified to be conserved.
As an example of the application of the conceptual model developed in the study to architectural practice; The retrofitting implemented within the scope of the conservation legislation in a historical apartment building in Beyoğlu, is evaluated through the model, and it is aimed to evolve the proposed model in to a systematic approach that prioritizes conservation, not only in historical areas but generally in residential areas.