2Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul
Yerleşim alanlarının yıkılması ve yeniden inşası genellikle kaynak israfına ve çevresel hasara yol açmakta, kullanıcılar için ekonomik ve sosyal kayıplara neden olmaktadır. Kentleri afetlere karşı dirençli hale getirirken çevresel ve sosyal yapıyı güçlendiren entegre, kapsayıcı yaklaşımların geliştirilmesi zorunlu görünmektedir.
Bu makale, yerleşim alanlarında analiz kriterlerini, çevresel ve insan temelli sürdürülebilir güçlendirme yaklaşımlarını inceleyen, bir araya getiren ve bileşenlerini/boyutlarını belirleyen bir yaklaşım çerçevesi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Her ne kadar mimari, ekolojik ve sismik güçlendirme başlıkları altında ele alınsa da tüm bunları içeren bütünleşik bir güçlendirme yaklaşımı önerilmektedir. Ayrıca, korunamayacak kadar niteliksiz konut alanları için sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği önceleyen bir yeniden yapılandırma alternatifi olarak artımsal konut yaklaşımına da yer verilmektedir.
Çalışmada geliştirilen kavramsal modelin mimarlık pratiğine uygulanmasına örnek olarak; Beyoğlu'nda tarihi bir apartmanda koruma mevzuatı kapsamında uygulanan güçlendirme, model üzerinden değerlendirilmekte ve önerilen modelin sadece tarihi alanlarda değil genel olarak konut alanlarında korumayı önceleyen sistematik bir yaklaşıma evrilmesi hedeflenmektedir.