Pandemi Sürecinin Öğrettikleri ile Mimarlık Eğitimine Yeni Yollar Açılabilir mi? Veya Uzaktan Mimarlık Eğitimi Sadece Dijital Ortamda mı Olur?
1İstanbul Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul
2Gebze Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Kocaeli
Mimar.ist Dergi 2021; 21(70): 60-67
Tam Metin PDF (Turkish)

2019-2020 akademik yılı bahar döneminde Akademi'nin acil bir ihtiyaç olarak benimsediği ve karar ve uygulamalarla zorunlu hale getirdiği dijital uzaktan ders anlatımı, uzayan pandemi koşulları göz önüne alındığında, bir sonraki güz döneminde ve hatta bir sonraki yıl zorunlu bir öğretim aracı ve ortamı haline gelecek gibi görünüyor. Öte yandan, üniversitelerin karşı karşıya kaldığı ekonomik ve idari sorunları görünmez kılan sözde bir çözüm olduğunu kanıtlayan bu uzaktan ders verme alternatifi, orta vadede yüz yüze ders vermenin yerini almasa bile, onunla birlikte var olmak ve onu geçmek üzere Yükseköğretim Kurulu tarafından yeni kararlar ve yönetmeliklerle hızla benimsenmektedir.
Bu makale, akademideki bu radikal değişimi analiz etmeyi ve özellikle mimarlık eğitimi üzerindeki etkisini ve acil bir çıkış yolu olmaktan ziyade bu durumu iyileştirmek için nasıl faydalı bir araca dönüştürülebileceğini tartışmayı amaçlamaktadır. Yazarlar, son aylardaki uzaktan dijital ders verme deneyimlerine dayanarak, alışılagelmiş yüz yüze mimarlık eğitimi uygulamalarıyla karşılaştırmalı olarak, öncelikle mimarlık eğitiminde dijital araçlarla uzaktan ders vermeyi gerçekleştirmek için vazgeçilmez gerekliliklere işaret ediyor. Ardından makale, uzaktan ders anlatımı ve dijital eğitim araçlarıyla başarılı sonuçlar elde etmek için mimarlık eğitiminde ne tür bir uyarlama yapılması gerektiğine odaklanıyor.


Can new pathways be opened for architectural education following the ordeal of the pandemic period? Or is distance architectural education only to be in digital medium?
1Istanbul University, Faculty of Architecture, Department of Architecture, Istanbul
2Gebze Technical University, Faculty of Architecture, Department of Architecture, Kocaeli
Mimar.ist Dergi 2021; 21(70): 60-67

Abstract

Given the prolonged pandemic conditions, digital means of remote lecturing, which the Academy embraced as an emergency requirement and along with compulsorily aligned with decisions and applications in the course of 2019-2020 academic year spring term, seems to become an obligatory means and medium of teaching in the following fall term and even the year after. On the other hand, this remote lecturing alternative that proves to be a pseudo-solution that renders the economical and administrative problems faced by the universities invisible is being fast adopted by the Council of Higher Education via new decisions and by-laws, to co-exist and surpass, if not to replace face-to-face lecturing in the medium term.
This article aims to analyze this radical change in academia and discuss in particular, its impact on architectural education, and how it can be transformed into a beneficial tool to ameliorate it rather than being an emergency exit. Based on the last months’ remote digital lecturing experiences in comparison to usual face-to-face architectural education practices, the authors’ first point to indispensable requirements to realize remote lecturing via digital means in architectural education. Then the article focuses on the kind of tailoring needed in architectural education to yield successful results with remote lecturing and digital educational means.