2YTÜ, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul
Adalar, İstanbul ile kurduğu benzersiz coğrafi ve kültürel ilişkiyle bir kentsel boş zaman mirası grubu oluşturmaktadır. Dört ada, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada, 1930'lardan bu yana kentsel eğlence kültürüne ilişkin değerli bir modern miras çeşitliliğine sahiptir. Sedefadası 1970'li yıllarda modern bir kentsel gelişim alanı olarak planlanmıştır.
Adalar, kültürel ve doğal miras olarak bir bütündür ve bütünleşik bir koruma yönetimini hak eden değerlere sahiptir. Önemli bir araç, her bir ada için mirasın ayrıntılı olarak belgelenmesidir. Nitelik ve nicelik, 1930'lardan sonraki gelişmelere ilişkin modern mimari mirasa dayanmaktadır.
Günümüzde envanterler ve planlar gibi koruma önlemleri geçerlidir ancak modern mimari mirasın kendine özgü tehditleri ve riskleri vardır. Bunları önlemek, öncelikle bu mirasın değerlerini tanımlayan ayrıntılı bir envanter ve listeleme ile mümkündür. Adalar, tarihi bir kentsel peyzaj olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday gösterilmiştir. Bu durum, tasarım ve işçilik çeşitliliği ile modern evlerin özgünlüğünü ve değerlerini tanımlamak için bir fırsattır.
Makale, Adalar'ın mimari kültürünü koruma fırsatlarını açıklığa kavuşturmak amacıyla bu mirasa ilişkin güncel koruma konularına farklı açılardan odaklanmaktadır.