Prens Adaları’nda Modern Konutu Korumak
1Altınbaş Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul
2YTÜ, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul
Mimar.ist Dergi 2020; 20(68): 63-70
Tam Metin PDF (Turkish)

Adalar, İstanbul ile kurduğu benzersiz coğrafi ve kültürel ilişkiyle bir kentsel boş zaman mirası grubu oluşturmaktadır. Dört ada, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada, 1930'lardan bu yana kentsel eğlence kültürüne ilişkin değerli bir modern miras çeşitliliğine sahiptir. Sedefadası 1970'li yıllarda modern bir kentsel gelişim alanı olarak planlanmıştır.
Adalar, kültürel ve doğal miras olarak bir bütündür ve bütünleşik bir koruma yönetimini hak eden değerlere sahiptir. Önemli bir araç, her bir ada için mirasın ayrıntılı olarak belgelenmesidir. Nitelik ve nicelik, 1930'lardan sonraki gelişmelere ilişkin modern mimari mirasa dayanmaktadır.
Günümüzde envanterler ve planlar gibi koruma önlemleri geçerlidir ancak modern mimari mirasın kendine özgü tehditleri ve riskleri vardır. Bunları önlemek, öncelikle bu mirasın değerlerini tanımlayan ayrıntılı bir envanter ve listeleme ile mümkündür. Adalar, tarihi bir kentsel peyzaj olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday gösterilmiştir. Bu durum, tasarım ve işçilik çeşitliliği ile modern evlerin özgünlüğünü ve değerlerini tanımlamak için bir fırsattır.
Makale, Adalar'ın mimari kültürünü koruma fırsatlarını açıklığa kavuşturmak amacıyla bu mirasa ilişkin güncel koruma konularına farklı açılardan odaklanmaktadır.


Conserving the Modern House in the Princes’ Islands
1Altınbaş University Faculty of Engineering and Natural Sciences, Department of Architecture, Istanbul
2YTU, Faculty of Architecture, Department of Architecture, Istanbul
Mimar.ist Dergi 2020; 20(68): 63-70

Abstract

Princes’ Islands build a group of urban leisure heritage with its unique geographical and cultural relationship with İstanbul. The four islands, Büyükada, Heybeliada, Burgazada and Kınalıada have a valuable variety of modern heritage related to urban leisure culture since the 1930’s. Sedefadası was planned as a modern urban development area in the 1970’s.
The Islands are a whole, as cultural and natural heritage has values which deserve an integrated conservation management. An important tool is to document the heritage in detail for each island. The quality and quantity are based on modern architectural heritage regarding to the developments after 1930’s.
Today, conservation measurements like inventories and plans are valid but modern architectural heritage has its own threats and risks. To prevent them is possible with a detailed inventory and listing describing the values of this heritage primarily. The islands are nominated for World Heritage Tentative List as a historical urban landscape. This is an opportunity to describe the authenticity and values of the modern houses with their varieties in design and craftsmanship.
The article focuses on current conservation issues regarding to this heritage in different terms aiming to clarify the opportunities of preserving the architectural culture of the Princes’ Islands.