Bu çalışma, çocuk yetiştirme ve eğitme konusunda bütüncül bir yaklaşım benimseyen Finlandiya'nın Helsinki şehrini bir vaka çalışması olarak incelemektedir. Finlandiya'nın benimsediği bütüncül yaklaşımda, çocuğun yetiştirilmesi ve eğitimi sadece ailenin ve okulun değil, aynı zamanda toplumun ve kentin de sorumluluğundadır.
Çalışma, ailelerin ve çocukların toplumsal yaşama katılımını teşvik eden kentsel mekânları örneklemeyi amaçlamaktadır. Bu vaka çalışmasının bulguları, saha gezileri sırasında yapılan gözlemler ve yerel yetkililerle yapılan görüşmelerden süzülmüş ve ilgili literatür taramasıyla da desteklenmiştir. Çalışma, çocukların izleyici olmanın ötesine geçerek katılımcı bireyler olarak hareket edebilmeleri için fırsatlar sağlandığını; aileleri çocuk bakımı konusunda destekleyen mekânsal imkânların sağladığı sosyal ortamda çocuklar akranlarıyla vakit geçirirken kadınların da iş hayatına katılımının mümkün kılındığını; çocukların aileleriyle vakit geçirebilecekleri nitelikli sosyal ortamlar yaratılarak yetişkinleri taklit ederek davranış öğrendiklerini ve çeşitli sosyal ortamlarda deneyim kazanarak yaşadıkları kente aidiyet duygusu geliştirdiklerini; sorumlu, meraklı ve aktif bireyler olarak yetişmeleri için gerekli zeminin tasarımla hazırlandığını gösteriyor. İyi örneklerden dersler çıkarmak, noktasal dokunuşlarla tekil müdahaleler üretmek yerine kentsel bir yaklaşım benimsemenin önemini aktarmak ve bu anlamda yerel ölçekte harekete geçmek için ilham vermek bu çalışmanın amaçları arasındaydı.
Abstract
This study examines the Finnish city of Helsinki as a case study, which takes a holistic approach to raising and educating children. In the holistic approach adopted by Finland, the upbringing and education of the child is not only the responsibility of the family and the school, but also of the society and the city.
The study aims to exemplify the urban spaces that foster families and children participation in community life. The findings of this case study were filtered from observations made during field trips and interviews with local officials, which also were supported by the relevant literature review. The study shows that, opportunities were provided for children to go beyond being spectators and act as participating individuals; women’s involvement in business life was made possible while children spend time with their peers in a social environment provided by the spatial opportunities that support families with regard to child care; by creating qualified social environments where children can spend time with their families, they learn behavior by imitating adults, and they develop a sense of belonging to the city they live in by gaining experience in various social environments; and that the necessary ground for them to grow as responsible, curious and active individuals is prepared by design. Learning lessons from good examples, conveying the importance of adopting an urban approach instead of producing single interventions with a point touch, and in this sense inspiring to take action on a local scale were among the objectives of this study.