Bu çalışma kapsamında iklim değişikliğinin kültürel mirasa yönelik risklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle iklim değişikliğinin kültürel miras üzerindeki etkileri ve riskleri üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Edirne, özel coğrafi konumu ve merkezinde iki dünya mirası bulunan çok katmanlı kültürel ve tarihi bir kent olması nedeniyle çalışmanın pilot bölgesi olarak seçilmiştir. Daha sonra, Edirne ilinin risk değerlendirmesi için gerekli olan temel iklim göstergeleri tanımlanmıştır. Tanımlanan iklim göstergeleri için mevcut hidro-meteorolojik veriler, tarihsel veriler ve Türkiye ortalamaları ile karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Ayrıca Edirne'nin coğrafi konumu nedeniyle komşu ülkelerin iklim değişikliği projeksiyonları da incelenmiştir. Sonuç olarak, Edirne için yapılan analizlerde, Edirne'de risk oluşturabilecek değişiklikler olduğu tespit edilmiştir.
Kentin “sıcaklık” ve “yağış” göstergelerinde önemli bir değişiklik olmazken, “rüzgâr” göstergesinde önemli bir değişiklik olmamıştır. Bu bulgulara bağlı olarak artan sıcaklık ve şiddetli-ani yağışlardan kaynaklanan tehditlerin kent için öncelikli riskler olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, şiddetli yağışlara bağlı ani sellerin 2000'li yıllardan bu yana kenti ve kültürel mirasını etkilediği de tespit edilmiştir.
Abstract
Within the scope of this study, it is aimed to evaluate the risks of climate change to cultural heritage. In this context, firstly, studies on the effects and risks of climate change on cultural heritage were examined. Edirne was chosen as the pilot area of the study due to its specific geographical location and being a multi-layered cultural and historical city with two world heritage sites in its center. Thereafter, the fundamental climate indicators required for the risk assessment of Edirne province were defined. Existing hydro-meteorological data for defined climate indicators were analyzed by comparing them with historical data and Turkey’s averages. In addition, due to the geographical location of Edirne, the climate change projections of neighboring countries were also examined. As a result, in the analyses made for Edirne, it was determined that there were changes that could pose a risk in the
“temperature” and “precipitation” indicators of the city, but there was no significant change in the “wind” indicator. Depending on these findings, it is thought that the threats arising from the increasing temperature and heavy-sudden precipitation are the primary risks for the city. Consequently, it is also determined that flash floods due to heavy rains have already affected the city and its cultural heritage since the 2000s.