Bu çalışmada küresel iklim değişikliği ve kentsel ısı adası oluşumundaki etkenler 1999 depremi sonrası çıkarılan yasa ile dönüşen bir yapı adası örneğinde ele alınmıştır. Konut alanlarında sürdürülebilirlik ve çevresel değerlerin korunması, konut alanı konforu, mahalle kimliği ve bina/arsa ilişkisi bağlamında incelenmiştir. Parsel kullanımı ve peyzaj geçmişten bugüne ve geleceğe dönüşüm bağlamında incelenmiştir. İncelenen örneklemde, parsel ölçeğindeki dönüşüm uygulamalarının yerin kimliğini değiştirmesinin yanı sıra ekolojik sürdürülebilirlik açısından da birçok sorunu beraberinde getirdiği tespit edilmiştir. Bina ve çevre ilişkisi düşünüldüğünde, az katlı binaların oluşturduğu mahalle kimliğinin zengin dokusu, bahçelerdeki çok çeşitli bitki örtüsü ve peyzajın sağladığı iklim konforu kaybolmaktadır. Öte yandan enerji tüketimini artıran yapıların küresel iklim değişikliğini olumsuz etkilediği ve ısı adası oluşumunu tetiklediği görülmüştür. Dönüşüm süreci ekolojik bağlamda değerlendirildiğinde, çevreye ek yük getiren ve mahallenin kimlik değerlerinin kaybolmasına neden olan uygulamalar olduğu fark edilmektedir. Bu çalışma, mekânsal kimliğin korunması ve iklimsel konforun sağlanması için dönüşüm uygulamalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Bu çalışma, uygulamaların çevresel değerlere verdiği zararları ortaya koymaktadır. Ayrıca, zararların en aza indirilmesi için ne gibi önlemler alınması gerektiği tartışmaya açılmaktadır.
Abstract
This study deals with global climate change and the factors in the urban heat island formation in the example of a building block transformed by the law enacted after the earthquake in 1999. Sustainability in residential areas and protection of environmental values were examined in the context of residential area comfort, neighborhood identity, and building/plot relationship. The parcel usage and landscape were studied in the context of transformation from the past, present, and future. In the sample examined, it was determined that the transformation practices at the parcel scale not only changed the identity of the place but also brought many problems in terms of ecological sustainability. Considering the building and environmental relationship, the rich texture of the neighborhood identity formed by low-rise buildings, the wide variety of vegetation in the gardens, and the climate comfort provided by the landscape are lost. On the other hand, it has been observed that structures that increase energy consumption adversely affect global climate change and trigger heat island formation. When the transformation process is evaluated in an ecological context, it is realized that there are practices that bring an additional burden to the environment and cause the loss of identity values of the neighborhood. This study reveals the necessity of the transformation applications to maintain the spatial identity and to provide climatic comfort. This study presents the damages caused by the practices to the environmental values. Moreover, a discussion on what measurements should be taken to minimize the damages is opened.