Tarihi çevrenin korunması, kullanımı ve geliştirilmesi sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla ele alınan en önemli kentsel konulardan biridir. 1980'li yıllardan itibaren küreselleşmenin de etkisiyle neoliberal kentsel politikalar, tarihi çevrenin sürdürülebilirliğine zarar verecek şekilde parçacıl kentsel müdahaleleri kent gündemine taşımıştır. Özellikle kentsel yenileme projeleri, ulaşım ve altyapı projeleri, kıyı dolgu projeleri, restorasyon projeleri ve tarihi çevrede yeni yapılaşmalar, bütüncül bir kentsel koruma yaklaşımı ile tarihi çevrenin sürdürülebilirliği arasındaki ilişkinin kurulmasında koruma amaçlı imar planlarının etkinliğini zayıflatmakta hatta yok etmektedir.
Bu çalışmada, somut ve somut olmayan bir miras alanı olarak tarihi çevrenin gelişimi ve bunu belirleyen faktörler İstanbul Tarihi Yarımada'da geriye dönük olarak incelenmiştir. Ardından, 2009 onaylı metropoliten plan, 2005, 2011 ve 2012 yıllarında onaylanan nazım ve uygulama planları ile son on yılda kentin gündeminde olan kentsel projeler, tarihi yarımadadaki sınıflandırılmış örnekler üzerinden analiz edilecektir.
Çalışmanın çıktıları; i) bütüncül bir kentsel koruma planlaması yaklaşımı için stratejik mekânsal planlama çerçevesinde ölçekler arası geçişlere olanak sağlayan yerel eylem planlarının önemi, ii) kentsel arkeolojik alanların korunması için 3 boyutlu CBS aracında bütüncül bir envanterin oluşturulması, iii) İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün mekânsal planlama sürecindeki etkinliğinin artırılması, iv) “Tarihi Yarımada Bilgi ve Belge Ofisi ”nin kurulmasıdır.
Abstract
The conservation, usage and development of the historical environment are one of the most significant urban issues considered with its social, economic, and environmental aspects. Since the 1980s, under the effect of globalization, neoliberal urban policies have brought fragmented urban interventions to the city agenda in a way that harms the sustainability of the historical environment. Especially urban renewal projects, transportation and infrastructure projects, coastal filling projects, restoration projects and new constructions in the historical environment weaken or even destroy the effectiveness of conservation master plans in the building up the relationship between a holistic urban conservation approach and the sustainability of the historical environment.
In this study, the development of the historical environment as a tangible and intangible heritage site and the factors that determine it are examined retrospectively in the Istanbul Historical Peninsula. Then, the 2009 approved metropolitan plan, the master and implementation plans approved in 2005, 2011 and 2012, and the urban projects that have been on the city’s agenda in the last decade will be analysed on the classified cases in the historical peninsula.
The outcomes of the study are i) the importance of local action plans that allow inter-scale transitions within the framework of strategic spatial planning for an integrated urban conservation planning approach, ii) the establishment of an integrated inventory in 3D GIS tool for the preservation of urban archaeological sites, iii) Increasing the effectiveness of the Directorate of Istanbul Archaeology Museums in the spatial planning process, iv) Establishment of the “Historical Peninsula Information and Documentation Office”.