İstanbul Adaları'nın gelişimi, Boğaziçi köylerinin fiziksel, sosyal ve demografik anlamda gelişimiyle örtüşür. Köşk ve yalılardan oluşan 19. yüzyıl tipoloji dağarcığına ek olarak, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Adalar'da oteller, çeşitli dini ve ticari tesisler, tatil yörelerine özgü geniş balkonlu apartmanlar yer almaya başlar. Erken Cumhuriyet döneminde betonarme bir yapı sistemi olarak ülke mimarisine girmiş; Adalar'ın geleneksel ahşap ve kagir yapı dokusuna 1920'lerden başlayarak, özellikle 30'lu ve 50'li yıllar arasında çok sayıda betonarme ve kagir-betonarme yapı eklenmiştir. Böylece her döneme ait mimari yaklaşımları büyük bir uyum içinde bir araya getiren bir fiziksel çevre oluşmuş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bu örnekler arasında Art Deco ile birlikte Art Deco - Bauhaus sentezi, Art Nouveau ile çağdaş ve Uluslararası Modernizm ve uzantıları, 1930'lu ve 1940'lı yıllarda vernaküler mimarinin taklit edilmesi ve 1950'li yılların vernaküler yorumları sayılabilir.
Bu bağlamda makale, inşa edildikleri dönemin ruhunu işçilik ve detaylarına yansıtan, yöreye özgü uluslararası üslupların örnekleri olan tekil yapılar üzerinden Adalar'ın zengin kültürünü okumaya çalışmaktadır. Son 50 yılda yerlerini anakaradaki görece önemsiz yapılara bırakan bu hünerli yapılar, Adalar'ın kısmen korunmuş coğrafyasında ülke mimarisinin geçiş döneminin tanıkları olarak korunmalıdır.
Abstract
The development of the Istanbul Islands coincides with the development of the Bosphorus villages in physical, social and demographical means. In addition to the 19th century repertory of typologies comprising of kiosks and mansions, hotels, various religious and commercial facilities, apartment houses with large balconies special to vacation areas start to take part in the Islands starting with the first quarter of the 20th century. In the Early Republican period reinforced concrete as a building system has been introduced to the architecture of the country; numerous reinforced concrete and masonry-reinforced concrete buildings were added to the traditional wooden and masonry building texture of the Princes’ Islands, starting with the 1920’s especially in the period between 30’s and 50’s. Hence, a physical environment bringing together architectural approaches belonging to each period in great harmony was created and reached today. Among these examples, together with Art Deco, Art Deco - Bauhaus synthesis, contemporary with Art Nouveau and International Modernism and its extensions, imitating vernacular architecture in the 1930’s and 1940’s and interpretations of the vernacular of the 1950’s can be cited.
In this context, the article attempts to read the rich culture of the Islands over the singular buildings as examples of international styles special to the locality, which reflects the spirit of the period of their construction to the craftsmanship and details. These crafty buildings which left their places to relatively non-significant buildings in the mainland in the last 50 years, has to be preserved as the witnesses of the transition period of the architecture of the country in the partially conserved geography of the Islands.