Cumhuriyet Modernleşmesi ile dönüşüme uğrayan yazlık kavramı, geleneksel yapı tipleri olan 'yalı' ve 'köşk', mütevazı mimarisi ile kentin uzak kıyılarında yorumlanan örnekleri ile yeni bir kimlik kazanmıştır. Arkitekt dergisinin mimarlık yayınında öğrenci projeleri, ara projeler ve Diploma Konkurları'nda işlenen yazlık ev konusu, Adalar'ın İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nin ilgi ve çalışma alanı içinde olduğunu gösterir. Aynı dönemde yazlık ev konusu, mesleki uygulamalarını içeren yayınlanmış projelerin yanı sıra hocaların özgür düşüncelerini aktardıkları 'imgesel' örneklerde de takip edilir.
Bu bağlamda değerlendirilen bu kısa makale; eğitim alan, öğrenen, deneyimleyen ve birlikte üreten, İstanbul Adaları ile mimar olarak yüzleşen bir öğretmen (profesör) kuşağını izlemeyi, Adalar'daki uygulamalarını o dönem bağlamında takip etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Örneklenen evlerin, Adalar'ın kısıtları ve yapılaşma koşullarının yarattığı zorluklar içinde, farklı bir deyişle Adalar'ın peyzajına ve mimari kültürüne katılmaya çalıştıkları gözlemleniyor. Adalı olmaya ve kabul görmeye çalışan evlerin neredeyse tamamı, kendi bahçeleri üzerinden kurdukları doğa ve manzara bağlamında şekilleniyor.
1930-1970 yılları arasında Ada bahçeli evlerinin pitoresk kompozisyonuna katılan ve tipolojiyi dönüştüren bu örnekler kuşkusuz bu makalede bahsedilenlerle sınırlı değildir. Ancak Adalar'ın zengin mimari kültürünün küçük ama önemli bir parçasını oluştururlar. Kayıplar ve değişimlerle az da olsa günümüze ulaşan bu koleksiyonun sadece Adalar için değil, mimarlık tarihi için de önemini anlamak, yaşatılmasına ve korunmasına katkıda bulunmak Adalılar kadar herkesin sorumluluğu olmalıdır.
Abstract
The concept of the summer house which was transformed with the Modernization of the Republic has acquired a new identity with its traditional building types ‘yalı’ and ‘köşk’, examples interpreted in the distant shores of the city with its modest architecture. The architectural publication of the periodical Arkitekt shows the summer house subject covered in student projects, intermediate projects and Diploma Concours, the Islands were within the interest and study area of the Istanbul Academy of Fine Arts. In the same period, the summer house issue is also followed in the ‘imaginary’ examples in which the teachers convey their free thoughts in addition to the published projects, which include their professional practices.
This short article evaluates in this context; aims to follow up a generation of teachers (professors) who train, learn, experience and produce together and face with Istanbul Islands as an architect, track and evaluate their practices in the Islands within the context of that period. It is observed that the houses exemplified are trying to participate in the landscape and architectural culture of the Islands within the constraints of the Islands and the difficulties created by the building conditions and to say a different word. Almost all the houses, which are trying to be Islanders and accepted, are shaped within the context of nature and scenery they have established through their own gardens.
These examples, which were joined into the picturesque composition of the Island garden houses between 1930 and 1970 that transform the typology, are undoubtedly not limited to those mentioned in this article. However, they form a small but important part of the Islands’ rich architectural culture. Understanding the importance of this collection, which has survived to a small extent with losses and changes, not only for the Islands but also for the history of architecture, and contributing to its survival and protection should be as much as everyone’s responsibility as the Islanders.