Çatışmalarda sadece hayatlar değil, o hayatların var olmasına, bireysel ya da kolektif hafızalarını biriktirmelerine alan sağlayan mekânlar da yok olur. Yaşamlarla birlikte, bir zamanlar bu yaşamlara ev sahipliği yapmış olan mekân da silinir.
Mekân-kırım, bir topluluğun yaşam alanının mülksüzleştirme, yıkım ve el koyma yoluyla ortadan kaldırılmasını ifade eder. Mekân aynı zamanda hafızanın da taşıyıcısıdır; tarihsel anlatıları, fikirleri, anıları içerir; hepsi mekânda var olur. Dolayısıyla mekân gündelik hayatımızın bir parçası olduğu kadar, hatırlama pratiğinin de bir parçası olduğu için önemlidir. Başka bir deyişle, mekân yok edildiğinde, onunla ilgili bilgi ve tarih de yok olacaktır. Bu geçmişi boşaltma eylemi kimlik erozyonuna neden olacak ve bireysel/kolektif varoluş kökünden sökülüp atılacaktır. Dolayısıyla mekân-kırım kavramıyla yerinden etme, silme, mimari temizlik ve heterotopya gibi olguları bir arada ele almak gerekir ki Michel Foucault'nun iktidar, tahakküm ve kontrol gibi kavramları içeren biyopolitika yaklaşımına dayalı daha bütüncül ve daha eleştirel bir kavrayış oluşturulabilsin.
Abstract
In a conflict, not only lives but also the spaces that provide arena for those lives to exist and accumulate their individual or collective memories are also destroyed. Along with the lives, the space that once hosted these lives is erased as well.
Spaciocide refers to the elimination of a community’s living space through dispossession, destruction and confiscation. As the space is also the carrier of memory; it includes historical narratives, ideas, memories; all of them exist in the space. Therefore, while space is a part of our daily life, it is also important because it is a part of the practice of remembering. In other words, when the space is destroyed, the information and history about it will be destroyed as well. This act of emptying the past will cause identity erosion, and individual/collective existence will become uprooted. Hence, with the concept of spaciocide one should take into account the phenomena such as displacement, erasure, architectural cleaning and heterotopia altogether so that one could create a more holistic and more critical understanding based on Michel Foucault’s biopolitics approach that includes notions such as power, domination and control.