Enformel öğrenme ortamları mimari öğrenmenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Her bir enformel ortamın organizasyon yapısı, kuruluş amaçları ve faaliyet yapıları çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmada, 1990'lardan bu yana Türkiye'de üretilen enformel öğrenme ortamlarının bir panoramasını sunmak ve bu ortamların örgütsel yapısının öğrenme deneyimi üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır.
Enformel öğrenme ortamları aktörler açısından incelendiğinde “öğrenciler tarafından kurulan enformel ortamlar” ve “mimarlar-akademisyenler tarafından kurulan enformel ortamlar” olarak iki ana kategori altında incelenebilir. Öğrenciler tarafından kurulan enformel ortamlar, hem esnek veya geçici organizasyonel ekibe sahip öğrenci girişimleri; hem de bireysel girişimler tarafından oluşturulmaktadır. Akademisyenler veya mimarlar tarafından kurulan ortamlar, kurumlar, bireysel inisiyatifler, sivil kolektifler ve dernekler, yerel yönetimler ve bienal/sergi organizasyonları tarafından düzenlenebilir. Alternatif öğrenme ortamları üreten aktörler çeşitlendikçe, mimarlık bilgisinin tartışıldığı ortamlar zenginleşecek ve öğrenciler için yaşam boyu öğrenme sürecinde yeni kapılar açılacaktır.
Abstract
Informal learning environments constitute an important part of architectural learning. The organizational structure, aims of organizations and activity structures of each informal environment are diversified. In this study, it is aimed to present a panorama of the informal learning environments produced in Turkey since the 1990s and to investigate the effect of the organizational structure of these environments on the learning experience.
When informal learning environments are examined in terms of actors, they can be examined under two main categories as “informal environments established by students” and “informal environments established by architects-academics”. Informal environments established by students are formed both by student initiatives that have flexible or temporary organizational team; and individual initiatives. Environments established by academics or architects can be organize by the institutions, individual initiatives, civil collectives and associations, local governments and biennial/exhibition organizations. As the actors producing alternative learning environments diversify, the environments where architectural knowledge is discussed will be enriched and new doors will be opened for the lifelong learning process for students.