İklim krizi 21. yüzyılın başında herkesin hissedebileceği kritik boyutlara ulaşmıştır. İklim değişikliğini durdurmak üzere harekete geçmek için yeni yaklaşımlara ihtiyaç var. Paris Anlaşması ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı gibi birçok uluslararası organizasyonda iklim değişikliği tartışıldı; ancak artık acilen somut uygulamalara ihtiyaç var. Bu çalışma, iklim krizine yanıt olarak Ocak 2021'de hayata geçirilen somut bir proje olan Yeni Avrupa Bauhaus Projesi'ne odaklanıyor.
Araştırma kapsamında öncelikle Yeni Avrupa Bauhaus'un hareketi ve hedefleri ele alındı. Ardından, kentsel çevreyi olumsuz etkileyen önemli çevre sorunlarına yol açan iklim krizine ve Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemine dikkat çekildi. Yeni Avrupa Bauhaus hareketi, Avrupa Komisyonu'nun 2050 yılına kadar iklim-nötr olma hedefine ulaşma çabalarının bir parçası olarak konut, mimari, ulaşım, kentsel ve kırsal alanların sürdürülebilir yeşil dönüşümü için başlatılmıştır. Bu çalışmanın sonuç bölümünde ise iklim krizine yönelik acil çözüm önerileri üzerinde durulmaktadır.
Abstract
At the beginning of the 21st century the climate crisis has reached critical dimensions that everyone can feel. New approaches are needed to take action to stop climate change. Climate change has been discussed in many international organizations, such as the Paris Agreement and the United Nations Climate Change Conference; however, concrete implementations are urgently needed now. This study focuses on the New European Bauhaus Project, a tangible project implemented in January 2021 as a response to the climate crisis.
Within the scope of the research, the movement and goals of the New European Bauhaus were discussed. Then, attention was drawn to the climate crisis which led to significant environmental problems that adversely affected the urban environment and the importance of the European Green Deal. The New European Bauhaus movement was launched for a sustainable green transformation of housing, architecture, transportation, urban and rural areas as part of the European Commission’s efforts to achieve the goal of being climate-neutral by 2050. In the concluding part of this study, the urgent solution proposals for the climate crisis are emphasized.